Dromedaris te Enkhuizen

De Drommedaris is de zuidelijke toegangspoort van de stad Enkhuizen. Het is het bekendste gebouw in Enkhuizen. Het gebouw is neergezet als verdedigingswerk bij de ingang van de Oude Haven, en bevond zich oorspronkelijk

op de Westfriese Omringdijk; deze liep vanuit het noorden via de Breedstraat verder langs de Zuiderdijk. Het stuk dijk vlak bij de Drommedaris is later afgegraven voor de aanleg van de Buitenhaven. De geschutskelder en de ruimte op de begane grond dateren uit 1540 en waren het oorspronkelijke bouwwerk. De bovenste ruimte heeft een ribgewelf. Boven het gebouw op het dak stond een bouwsel met daarin gevangeniscellen die nog steeds op de eerste etage in het huidige gebouw zijn terug te vinden. Buiten boven de ingang van de poort was in witte steen het wapen van de Keizer uitgehouwen met eronder de tekst: “Salig is de Stad en hoog gepresen, die peist om oorlog in tijdt van vrede.” In een houten klokkenstoel op het dak hing een luidklokje om het sluiten van de poort aan te kondigen.

Stichting Gansoord heeft een donatie gedaan zodat de restauratie van de wijzerplaat van het carillon uitgevoerd kon worden.

Bewaren